Лари Краун – перла в короната на американската мечта

Холивуд пак реши да си поиграе с малкия човек, но не с някакъв дребен мизерен човечец, ами с цяла коронована особа. “Лари Краун”, както подсказва и името, е филм за обикновения чак универсален американец, който гордо носи короната на американската мечта.

Цялата драматична сюжетна линия се крепи на това, че нашият протагонист Лари Краун – малко над 55, по американски приятелски настроен пич – се сблъсква челно със световната финансова криза, в деня, в който е уволнен, което туря край на мечтите му за щастлив и безоблачен житейски път. Кризата или тъповатото му примирение са изгонили жена му преди време, или пък тя си е тръгнала заради някой по-богат чичо Сам? Така или иначе, този драматичен момент, който Ханкс ни подсказва, че е симптом на времето, отваря цял нов хоризонт на очакване пред Лари.

Да си кажа още в началото, филмът си струва да се гледа, дори и само на фона на това, че няма почти нищо друго по кината това лято. “Лари Краун” не прибягва до кой знае какви арт похвати, а залага на сладка достъпна реалистичност и жизнелюбие. Нищо не може да ни изненада, но и няма от онази всеизвестна тъпота на американските комедии. И макар че упорито ни пробутва американския начин на живот като мерило за щастие, можем да му простим и да си позволим искрено да се посмеем на някои сцени.

“Лари Краун” се прощава категорично със щастливото съществувание на многолюдното американско семейството, без това да води до кой знае какъв драматизъм – просто самотното битуване е част от пейзажа. Всъщност това е същото самотно битуване, което е познато и по нашите географски ширини. Филмът показва тревогата на модерния човек, сам съставляващ семейство, чийто най-близки хора са съседите или случайно довяти познати, или пък е някога свръх амбициозен талант, днес съжителстващ в бездетно пиянство. Без излишна драма, Том Ханкс – режисьор, актьор, сценарист и продуцент на лентата – ни показва дибидюс американския лайфстайл във вида му, в който се намира, след като е извървял целия път от времето, когато семейството беше “основната клетка на обществото” до отворените връзки и сложния статус на отношения.

В тази връзка, интересна е и ролята на жената – тя отдавна не е смирената потисната американска домакиня от 60те. Героинята на Джулия Робъртс, Мерцедес Тайно е в типичната женска роля на учителката-звяр (пардон, университетски преподавател), омъжено работещо момиче, която предпочита да я наричат “госпожица”, може да се гневи и да злорадства над нещастието на мъжа си, флиртува без угризения. Жените на Ханкс са пълнокръвни модерни дами, волни птички, които винаги ще могат да живеят от издръжката на изнемогващите си бивши.

И няма как цялото това разкрепостяване и еманципация да не доведе до краха на иначе стабилната американска икономика. Все пак американската мечта е валидна само при определени стабилни дадени – безграничната свобода и безконтролно харчене, липса на пуританско трудолюбие и патриархален ред не са част от това уравнение. И ето, в “Лари Краун” вече и децата знаят, че един долар днес е по-скъп от вчера и по-евтин отколкото ще бъде утре, нищо че не могат да смятат.

И в целия този до болка познат реалистичен сюжет, не сме учудени, че Лари е погълнат от корпоративната машина, която го оглозгва и изплюва във сгодния момент, разбира се с подобаващите универсални сладникави обяснения. Но оказва се, че универсалният малък човек от универсалния магазин с универсалното облекло и обноски, с често срещан по улиците автомобил с обичайно голям резервоар (купен на кредит, за да вози многобройното домочадие), задължителна ипотека и стандартен развод намира сили да се справи с личната си криза, независимо от глобалната такава.

Като изключим блудкаво сладникавият край и няколкото наивини предозирани пародийни сценки, “Лари Краун” си струва да се гледа заради лековатата атмосфера, университетския живот и слънчевото време в Калифорния. Само се чудя, ако това са филмите, вдъхновени от поотминаващата кредитна криза, какви ли ще ги измисли Холивуд след онова, което се задава. Но това са едни други теми.

One thought on “Лари Краун – перла в короната на американската мечта

Talk with me, I love it

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s