Паметта на водата от Шийла Стивънсън

Миналата седмица популярният в средите театрален ПР Димитър Цонев ме покани да пиша за театър, ей така, като независим блогър. Измежду класическите постановки аз реших да си избера един дебют – “Паметта на водата” на британката Шийла Стивънсън.

паметта на водата Вийла Стивънсън

Обичам да чета и пиша за работата на съвременници. Те са ми по-интересни, по-близки, разбираеми и значими. А пък и вода… символът на водата ми е страшно важен сам по себе си. Така че изборът измежду Шекспир, Чехов и Фриш не беше труден.

И така с Мартин се вдигнахме и отидохме до НАТФИЗ, за да видим какви ги е свършил режисьорът Стоян Радев и трупата на Варненския драматичен театър. Бяхме почти като две табули рази. Само едно малко притеснение се прокрадваше заради фразата “три сестри… смъртта на майка им…”, която ми се мярна някъде из Интернет. Обещахме си, че ще си тръгнем, ако много се отегчим.

Та за пиесата. Ако ви изкушават камерните представления, задушевната обстановка на “Паметта на водата” ще ви допадне. Може да я наречем черна комедия с мелодраматични елементи, която ни представя наситен психологически свят на три сестри, уж поели живота си в ръце, но очевидно вкопчени в миналото.

Самото заглавие на пиесата не предполага кой знае каква дълбочина на тематиката, която да ви затормози. Всъщност няма да откриете нищо изненадващо или завъртяно и по отношение на сюжета. А и не това тормози драматурзите през 90-те, нали? Пиесата се основава на дълбоки психологически портрети, къде типични и очаквани, къде – не. Зрителят е поканен да гледа разголването на душата на жени, отнесени от вихъра на ежедневието, но здраво стиснали спомените си, които не им дават мира, спомени, които не само са неизличими, но които водата преповтаря.

Това, на което пиесата дължи успеха си в родния си вариант, всъщност е брилянтната игра на актьорите Веселина Михалкова, Теодора Михайлова, Даниела Викторова и Гергана Плетньова, както и деликатното, но витално участие на Владислав Виолинов, който се изявява и в ХаХаХа ИмПро Театър, и Николай Божков. Защото иначе много лесно може да си каже човек, “ох, ама това си го имам вкъщи, защо ми е да гледам драмите на другите?!”. Актьорите обаче създават стабилни пълнокръвни психологически образи и дори само, за да проследиш развитието им, пак ти стига.

От друга страна, гледайки отвъд сюжета и пак с фокус върху играта, ще видите, че тази на пръв поглед мелодрама, съдържа в себе си много жизнеутвърждаващи послания. Не че има кой знае какъв катарзис, не че героите стигат до някакви гигантски метаморфози. Просто постойте и погледайте “Паметта на водата” като една приятна постановка, която напомня да не губим времето си, да не се поддаваме на стокхолмския синдром в любовта, да бъдем смели, да споделяме, да не таим горчивина, да говорим за тревогите си, да обичаме и най-вече – да простим.

И най-сетне, постановката като че ли е симптоматична и за годините и тревогите от края на миналия век, за предизвикателствата пред жените, които трябва да се наложат в професията си и да отстояват сексуалната си свобода, за края на патриархалното общество и проблемите, произтичащи от това. Тя е за пораснали момичетата, които въпреки привидната си сила искат “само една прегръдка, нищо повече”.

Като се замисля, “Паметта на водата” не е перфектната пиеса за дъждовна неделна вечер, но пък със сигурност не оставя горчивина в съзнанието ти. Без колебание я препоръчам на всеки, който иска да поразсъждава за малките жени на XX век.

А ти, драги ми читателю, кога за последно ходи на театър и какво гледа?

Advertisements

2 thoughts on “Паметта на водата от Шийла Стивънсън

  1. След всичко прочетено, мога само да съжалявам, че пропуснах… Марто, надявам се, че си го оценил!

    • 🙂 Мая, този билет беше за теб, наистина, но… такъв е животът. Иначе Марто просто нямаше как да се измъкне от залата, защото столчетата бяха на сцената и щеше да е много нахално да си тръгнем 🙂

Talk with me, I love it

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s