Сочна спаначена салата

На вегетарианците често се случва да им липсват разни елементи в кръвта. Най-често това са желязото, витамин B12, фолиева киселина (B9), както и белтъци. Сега месоядните може да изпаднат в екстаз и да кажат, “ами така е като не ядете месо!” Но преди да бързат да се радват, нека се замислят дали и на тях не им липсват същите тези вещества и въобще дали се хранят пълноценно.

Независимо дали сте веган, вегетарианец или месояден, всички имаме нужда от храни, богати на желязо и то не само от животински, но и от растителен произход. Затова ви предлагам една желязно-витаминна бомба. Защо витаминна? Защото, за да се усвои максимално добре желязото, то трябва да се консумира заедно с храни, богати на витамин C. И понеже не е добра идея да ядете месо с плодове, ето нещо, което може да бъде както основно ястие за вегетарианци, така и предястие или салата за месоядни.

За две порции са ви необходими:

  • 3-4 моркова
  • 300 гр. спанак
  • 2 ч.л. горчица с мед (не дижонска)
  • сол
  • зехтин
  • 2-3 листа пресен босилек

Зеленчуците се варят на пара

Приготвянето е повече от лесно и бързо. Кипвате малко вода. Нарязвате морковите на тънки лентички (аз го правя с онази джаджа, с която се белят картофи), измивате много добре и накъсвате спанака и слагате зеленчуците да се варят на пара за около 5 мин. Аз слагам първо морковите (докато измия спанака), но може да ги сложите и заедно.

След 5 минутки извадете зеленчуците и застройте с малко зехтин, сол (на вкус и по желание) и 1 ч.л. горчица с мед. Поръсвате с листа пресен босилек и ето ви прекрасна разядка 🙂 Освен всичко друго, тази салата е доста ефектна за гости и накрая – много е евтина.

Моите снимки са грозни, но пък се надявам, че ви карат да се облизвате 😉 Изкуших ли ви?

Сладка спаначена салатка

Advertisements

Talk with me, I love it

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s