Дайте шанс за зеленчука: Тученица

Все се каня да драсна един ред похвално слово за тученицата (или тучница) и все двайсетте и четири часа на денонощието сякаш се засмукват от някаква черна дупка, без да съм успяла да го направя. Но ето сега най-сетне сядам да споделя едно полезно кулинарно откритие.

Tuchenica

Миналото лято мама ми каза, че прочела статия в интернет за това колко полезна, богата на наситени мазнини и популярна на Запад е тученицата (лат. Portulaca oleracea, common purslane на английски) Тази, както я наричат бабите, тревка се продавала за не-знам-си-колко евро в Германия и от нея ставали супер салатки, та даже и таратор. И ето ни, на гости на мама преди няколко месеца и тя ни набра сладка сочна тученица направо от градинката в задния двор.

Като кърмеща майка вегетарианка гледам да се информирам какви вещества има в храната ми и по възможност в чинията ми да намират място все полезни храни (не задължително супер храни, но и те са в менюто ми). Няма да ви изненадам, като спомена, че Омега-3 мастните киселини са особено важни за развиващия се детски организъм. Те са онези малки гадинки, от които се изгражда миелиновата обвивка на мозъка на бебетата. И ако някой ви казва, че за да е умно детето ви, му давайте мазничко, не разбирайте, че трябва да го охранвате със сланинка, беконче, масалце и т.н.

Разбира се, може да си набавите такива мазнини от сьомгата, но тъй като аз риба не ям, използвам всеки възможен друг продукт, за да бъде храната ми богата на ненаситени мазнини. Моето дневно меню се обогатява с тях чрез авокадо, зехтин, рапично олио, ленено семе, последното от които ям еднаквно успешно и с овесени ядки и в салати.

Последно ще кажа, че според някои източници в тученицата има и токсични вещества. Реших, че са в пренебрежимо малко количество, за да са заплаха за мен или Борис и смело приготвих тази сочна и много питателна салата. Ето какво ви трябва за нея:

  • 20-30 стръка тученица
  • 30г варен зрял боб (ако само за това ще си купите консерва, по-добре не слагайте фасул)
  • 5-6 бейби морковчета (по-известни като малки пресни моркови)
  • авокадо на вкус
  • натрошено сирене на вкус
  • много магданоз
  • зехтин / олио от рапица

Сега остава само да дойде пролетта и хуквайте към градините в търсене на тученица. Да ви е сладко!

Advertisements

2 thoughts on “Дайте шанс за зеленчука: Тученица

  1. Хехе, и аз я открих миналото лято благодарение на родители. Чакаме да се разлисти отново. 🙂

Talk with me, I love it

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s